Αχ αυτά τα αβίαστα λάθη…

Λονδίνο - Αποστολή: Γιώργος Λιώρης Μπορεί να μη βρέθηκε στον 4ο γύρο η Μαρία Σάκκαρη, όμως απέδειξε ότι δεν απέχει από τις αθλήτριες του Top 10.

Αποστολή – Γουίμπλεντον: Γιώργος Λιώρης

Ήταν ένα ματς παράξενο αυτό ανάμεσα στη Μαρία Σάκκαρη και την Ελίνα Σβιτολίνα. Ένα ματς στην ατμόσφαιρα του οποίου κυριαρχούσε η αίσθηση ότι η Ελληνίδα ήταν εκεί, στο ίδιο επίπεδο με την top 10 αντίπαλη της. 

Μη βιαστείτε να μας χαρακτηρίσετε υπερβολικούς, αλλά βγαίνοντας από το Court 3 στο τέλος της αναμέτρησης, η δική μας αίσθηση ήταν ότι περισσότερο το ματς «γλίστρησε» από τον έλεγχο της Μαρίας εξαιτίας των λαθών της, παρά το πήρε η Σβιτόλινα. 

Όσοι σκέφτεστε ότι στο λάθος σε οδηγεί η μπάλα που έρχεται από την άλλη πλευρά του κορτ, σκεφτείτε κι αυτό. 
Η Μαρία είχε λιγότερα λάθη υπό πίεση (forced errors) από αβίαστα (unforced errors). Είχε 36 δηλαδή υπό πίεση και 49 που προέκυψαν από τη ρακέτα της χωρίς να αντιμετωπίζει τέτοια δυσκολία. 

Η Σβιτολίνα ακολούθησε τακτική «ασφαλείας» στο παιχνίδι της. Δεν επιχείρησε να πιέσει τη Σάκκαρη αναζητώντας winners, αλλά επιστρέφοντας διαρκώς τη μπάλα στην απέναντι πλευρά. Αν προσθέσει κανείς τη δεδομένη και επιβεβαιωμένη ικανότητα της να απαιτεί αρκετά χτυπήματα από την αντίπαλη για να χάσει τον πόντο, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο σημαντικό ρόλο έπαιξαν αυτά τα 49 αβίαστα λάθη στην τελική έκβαση του ματς. 

Η Ουκρανή είναι παίκτρια από το πάνω ράφι του αθλήματος, όπως γράφαμε παραμονές του αγώνα και με εμπειρία ώστε να διαχειριστεί κομβικά σημεία του ματς. 

Η Μαρία επιτέθηκε από την αρχή, προηγήθηκε με 3-1 στο πρώτο σετ, αλλά έδειξε να χάνει την ηρεμία της και την υπομονή όταν δέχθηκε μπρέικ στο πέμπτο γκέιμ. Από τη στιγμή που η Σβιτόλινα μείωσε σε 3-2 η Ελληνίδα, μέχρι το τέλος του σετ το οποίο κι απώλεσε, πήρε μόλις έναν πόντο! 

Η προσήλωση της στους πόντους είχε αντίκτυπο στον τομέα των λαθών στο δεύτερο σετ, αυξάνοντας παράλληλα και τη σημασία των winners της. Η εικόνα της μάλιστα στο tie-break το οποίο κατέκτησε με το εμφατικό 7-1, έδειχνε αλλαγή του momentum στο ματς. Αυτό επιβεβαίωσε και η αρχή του καθοριστικού σετ με τη Μαρία να παίρνει το πρώτο γκέιμ με επιβλητικό τρόπο.

Ωστόσο το πρόβλημα των λαθών επέστρεψε, η Σβιτολίνα έκανε μπρέικ για να προηγηθεί με 2-1 και η συνέχεια προσέθεσε ακόμη έναν καθοριστικό παράγοντα. Την αστοχία της Ελληνίδας στα μπρέικ πόιντ. 0/3 είχε η Σάκκαρη στο καθοριστικό σετ, 2/3 η Σβιτολίνα που έφτασε στο τελικό 6-2 στο πέμπτο match point που είχε διαθέσιμο. 

Η Σάκκαρη δεν εγκατέλειψε το ματς, το κυνήγησε μέχρι το τέλος του, αλλά είχε απέναντι της μια αντίπαλο που δε θα μπορούσε να μην αξιοποιήσει την ευνοϊκή για εκείνη συνθήκη των πολλών αβίαστων λαθών, αλλά και το χαμηλό ποσοστό επιτυχίας στο πρώτο σερβίς. Το 57% που είχε η Μαρία, δεν τη βοήθησε απέναντι σε μια τενίστρια με υψηλή ικανότητα καλής επιστροφής, την οποία επιβεβαιώνει το 87% ποσοστό επιτυχίας με το οποίο ολοκλήρωσε το ματς.

Η παρουσία της Σάκκαρη στο Γουίμπλεντον υπογράμμισε ότι «έχει κερδίσει με το σπαθί της» την εκτίμηση του κόσμου και των αθλητριών στο tour. Είναι τενίστρια που δουλεύει σκληρά για να ανέβει ακόμη πιο ψηλά κάνοντας το επόμενο βήμα σε ένα τουρνουά Γκραν Σλαμ. Ο 4ος γύρος δε δείχνει πια μακριά για τη Μαρία. Δεν ήρθε σήμερα, αλλά θα βάζαμε στοίχημα ότι έρχεται σε ένα από τα επόμενα Γκραν Σλαμ. 


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.